Què és la deglució atípica i com la tractem?

El vostre fill o filla es passa la major part del temps amb la boca oberta i la llengua fora? Té poca força als llavis, respira per la boca, mastega amb la boca oberta i té les dents incisives avançades? Aquestes característiques podrien respondre al que es coneix com a deglució atípica.

La deglució atípica consisteix en un inadequat ús de la llengua en la deglució, on aquesta fa pressió contra les arcades dentàries produint una malformació. En el cas dels infants, aquests hàbits de pressió poden interferir en el creixement normal de les dents, afectant també a la musculatura oro facial. La deglució atípica es pot presentar tant en infants com en adults.

Si sospiteu que el vostre fill o filla presenta aquestes característiques és recomanable posar­-se en contacte amb un/a logopeda. En aquests casos el treball logopèdic es fa conjuntament amb l’ortodoncista i es duu a terme una reeducació dels hàbits oro facials i respiratoris.

Quin és el treball que fem exactament? Treballem a partir de sessions curtes, sempre mitjançant el joc, fent del tractament una estona agradable, adaptant­-nos a les característiques de l’edat de l’infant. Es té en compte que cada infant és únic. El treball de rehabilitació consisteix en recuperar la força muscular a partir d’exercicis de la llengua, els llavis i les galtes. També caldrà fer una reeducació en la respiració, passant de la respiració bucal a la respiració nasal. Així mateix es corregiran els mals hàbits de masticació i deglució.


Servei de logopèdia de l'Espiral.