EL JOC A LES DIFERENTS ETAPES DE LA INFÀNCIA


El joc és una eina amb la qual infants poden expresar les seves emocions, comunicar-se, assentar experiències viscudes i elaborar allò traumàtic, fantasejar, crear, aprendre i conèixer el món que els rodeja.

En funció de l'edat dels infants, podem potenciar determinats aprenentatges i és aquí on pares, mares i docents els han d'acompanyar jugant amb ells i facilitant-los les joguines més adequades. Quins són els jocs i les joguines més adequades a cada etapa? Us donem un cop de mà!

Dels 4 als 12 mesos

Joguines amb diferents textures i sons, potenciant així el desenvolupament dels sentits i del moviment, com per exemple els mòbils amb penjarelles de diferents formes i textures, alfombres musicals, sonalls, pilotes grans, làmpares amb llums de colors o joguines amb so i moviment.

Els hi agradarà jugar amb vosaltres a jocs d'amagar-se (jugant a amagar la cara darrera un mocador o bé diferents objectes per tal que després els descobreixin).

De 1 a 2 anys

Joguines amb so, instruments musicals, jocs d'encaix, de construcció de peces grans, pilotes i jocs que facilitin el moviment, com els tricicles i els tubs per gatejar-hi a dins, contes de plàstic, peluixos,

Es pot començar a introduïr jocs com el "fet i amagar".

Dels 2 als 3 anys

Jocs que permetin treballar escenes quotidianes com per exemple jugar amb les nines a vestir-les, pentinar-les, donar-los menjar, ... Seran útils les casetes per a jugar-hi a dins, telèfons, cuinetes, supermercats, etc.

A aquesta edat poden començar a expressar-se a partir del dibuix i l'art, de manera que se'ls pot facilitar plastilina, fang, pintures, ...

Altres joguines per aquesta etapa poden ser els jocs de contrucció de peces grans, joguines que surin per la banyera, estris per jugar a la sorra, encaixables de formes geomètriques, gronxadors i tobogans de 3-4 esglaons, pilotes, contes de cartró gruixut, garatges i cotxes senzills, vehicles sense pedals o puzzles de màxim 12 peces.

Dels 3 als 6 anys

Es poden introduïr jocs amb nombres i lletres, jocs de construcció més elaborats, instruments musicals, patins de 4 rodes o en línia, ninos en miniatura (tipus clics de playmobil), garatges de 2 o 3 pisos, teatres de titelles, disfresses i maquillatge, puzzles de màxim 30 peces o construccions de peces petites, tricicles, entre d'altres

Ja podem potenciar més el dibuix i la part creativa amb llapissos de colors, retoladors, pissarres, fang, ...

De 6 a 12 anys

En aquesta edat els jocs permeten introduir regles i treballar així la tolerància a la frustació, el perdre i el guanyar. Les joguines adequades a aquesta finalitat són els jocs de taula com el parxís, l'Uno, dòmino, cartes, ... És interessant que siguin jocs on hi intervingui l'atzar, per tal de que tinguin la possibilitat de perdre i guanyar.

Jocs per estimular la memòria, com el Memory, les cartes, jocs de preguntes i respostes.

Puzzles, jocs de boletes petites per fer collarets, jocs per modelar, bicicletes, hula-hoops, cordes de saltar, jocs d'imitació d'oficis, monopatins, estels, Scalextric, jocs científics senzills, jocs de màgia, futbolins, escacs, ...


Servei de psicologia del centre psicopedagògic l'Espiral.


Bibliografia

Vull Jugar! Elaborat per l'equip assistencial de CSMIJ Sant Boi

Joguina segura. Elaborat per Abacus cooperativa.